przez fotokartka » Cz gru 04 2008, 11:06
Skladniki:
2 kg kiszonej kapusty
l kg różnych gatunków mięsa
(wieprzowiny, wołowiny-ja daję łopatkę, karczek,szynkę surową-obrane ze skór,błon,włókienek,kości)
2 marchewki(ja daję 3)
2 pietruszki(duże)
1/2 selera
200 g szynki(ja nie daję)
200 g kiełbasy(ja nie daję, chyba, że mam swojską - w tym roku dodam bo będziemy wędzić kiełbachy przed świętami)
200 g wędzonego boczku(ja daję300-450g)
3 cebule
50 g suszonych grzybów(ja daję 3 garście czyli więcej)
200 ml madery(ja daję czerwone wino półwytrawne -250ml)
3 liście laurowe
po 4 ziarna ziela angielskiego
i jałowca
cukier
sól, pieprz, papryka czerwona ostra i słodka, można dać 2 ząbki czosnku.
Wykonanie;
1. Warzywa obrać, opłukać i pokroić(ja trę na tarce jarzynowej), cebule obrać i opłukać. 2 cebule pokroić na kawałki,a 1 posiekać(ja wszystkie kroję na póltalarki). Mięsa opłukać, zalać w osobnych garnkach malą ilością wody, dodać do nich po kawałku marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Gotować 1 godzinę(ja gotuję 2 godziny). Warzywa wyjąć i odcisnąć do wywaru(nic nie wyjmuję i nie odciskam). Mięsa wyjąć i pokroić (ja kroję przed gotowaniem i gotuję taki jakby rosól w jednym garze grzyby, mięso, warzywa, przyprawy, w drugim kapusta).
2. Suszone grzyby opłukać,moczyć przez 1 godzinę. Kapu-
stę lekko odcisnąć, sok zachować, a kapustę posiekać, zalać
wywarami z gotowania mięsa,dodać grzyby z wodą, w której
się moczyły, oraz przyprawy i dusić na małym ogniu przez
1 godzinę (ja grzyby daję do mięsa i wcale ich nie moczę , kapustę przed gotowaniem pluczę i odciskam, kroję ale nie za drobno po prostu, żeby się nie ciągnęly dlugie nitki,gotuję dlużej, gdzieś ze 2 godziny). wymieszać kapustę z mięsem, grzybami, warzywami i wywarem.i gotować znowu z godzinę.
3. Do kapusty wlać maderę(wino), doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Do bigosu można dodać jeden lub kilka z wymienionych poniżej składników: 1 łyżkę przecieru pomidorowego(ja daję2- 3 lyżki), 2 łyżki powideł śliwkowych, 100 g suszonych śliwek
bez pestek, 2 jabłka(obrane bez gniazd).
-Bigos można doprawić miodem zamiast cukru.
- Wielokrotnie odgrzewany i mocno schładzany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.
- Bigos ten nosi nazwę myśliwskiego, gdyż zabierano go na polowania.
smaczengo i powodzenia !
p.s. przepis z bardzo dobrej książki kucharskiej