Dorsz w cieście w zalewie słodko - kwaśnej

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Dorsz w cieście w zalewie słodko - kwaśnej

Postprzez malaladypank » So gru 06 2008, 13:49

Dorsz w cieście w zalewie słodko - kwaśnej

• ok. 1 kg płatów rybnych (panga lub mintaj)
• sok z 1 cytryny
• sól, pieprz
• przyprawa do ryb

CIASTO:
• 4 jajka
• 1½ szkl. mąki
• mleko

ZALEWA:
• 5 cebul
• 200ml ketchupu pikantnego
• 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
• 2-3 łyzki octu
• ok.½ - ¾ szkl. wody
• przyprawy- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier

Płaty rybne pokroić, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 12 godz.

CIASTO:
Jajka z mąką rozbełtać widelcem lub mikserem na gładką masę. Dodawać stopniowo tyle mleka, by ciasto uzyskało porządaną konsystencję (ciasto ma być gęste, elastyczne, konsystencją przypominające ciasto na omlet, a nawet gęściejsze). Przyprawić solą, pieprzem i papryką slodką.

Pokrojone płaty rybne maczać w cieście i smażyc na głębokim oleju (np. w frytkownicy) na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.

ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać wodą. Dusić pod przykryciem ok.10min. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać ketchup z koncentratem pomidorowym. Wlać ocet, posłodzic do smaku (1-2 łyżki). Dusić wszystko (nie przykrywając!), aż zalewa zgęstnieje.

Usmażoną rybę w cieście zalać goracą zalewą pomidorową.

Smacznego !!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
malaladypank
 
Posty: 11501
Dołączył(a): Wt gru 07 2004, 01:00
Lokalizacja: Leszno

Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 21 gości