Więc tak, sernik ten można zrobić albo z ciastem na spód albo bez - jak kto woli, ja robię z kakaowym ciastem na spód z takiego przepisu (bez kakao będzie dobre - jasne ciasto):
- 0,5kg mąki
- kostka margaryny
- niecała szklanka cukru
- 2 jajka (1 żółtko, 1 całe jajko - białko z jednego jajka zostawić do sernika)
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Składniki ciasta zarobić, wyłożyć nimi spód blachy i boki (spód można troszkę ponakłuwać widelcem).
SERNIK:
- 1 kg sera (ja używam najtańszy z wiaderka, POWAŻNIE - z tymi droższymi serami z wiaderka zawsze coś było nie tak jak robiłam inne serniki).
- 5 jajek (+ to jedno białko z ciasta powyżej).
- 25 dag cukru
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa
- 200 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać ser, budynie (w proszku), mleko, - wymieszać wszystko, a na końcu delikatnie domieszać pianę ubitą z białek. Bardzo delikatnie wymieszać.
wylać na blachę wyłożoną ciastem. Piec około 1 godzinę w 180stopniach.
Jak już się nam upiecze - nie otwierać od razu piekarnika!!! potem jak ostygnie można wierzch polać polewą czekoladową.
robiłam ten sernik już wiele razy i zawsze się udaje, jest bardzo delikatny i puszysty, a jednocześnie nie taki zabójczy dla wątroby tudzież naszej figury jak inne serniki.
Acha to jest przepis na na prawdę dużą tortownicę!
SMACZNEGO