Fale Dunaju
Napisane:
Śr lut 04 2009, 16:56
przez olgaborowka
Potrzebuję sprawdzony przepis na to ciacho, wiem że różne owoce można dodawać. Czy mozna np wisnie?
Re: Fale Dunaju
Napisane:
Wt lut 10 2009, 00:16
przez enik
Fale Dunaju
Ciasto:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Masa budyniowa:
20 dag masła
budyń śmietankowy
½ litra mleka
Ponadto:
ok. 80 dag jabłek
Do dekoracji:
kolorowe cukierki
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Obrane jabłka pokroić w plasterki i powkładać rzędami w surowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.
Wykonać mase budyniową masło utrzeć i dodać ugotowany budyń
Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową. Ciasto posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki. Ja na wierzch robie polewę kakaową.
Smacznego. Ciasto to kiedyś było wielkim przebojem u mnie w domu.
Re: Fale Dunaju
Napisane:
Pt kwi 20 2018, 10:47
przez michalmazur
Re: Fale Dunaju
Napisane:
Wt kwi 24 2018, 10:14
przez Telwermika
O, ciekawy przepis. Z chęcią spróbuję czegoś nowego
Re: Fale Dunaju
Napisane:
Wt kwi 24 2018, 10:45
przez Osska468
Ja zawsze robie fale dunaju z wiśniami zalanymi winem albo likierem. Wtedy ciasto ma "charakterek"
Re: Fale Dunaju
Napisane:
So maja 05 2018, 09:27
przez mirek3323
Mi się bardzo ten przepis podoba i na pewno zrobię te fale dunaju
___________________________________
sejfy
Re: Fale Dunaju
Napisane:
Wt maja 08 2018, 08:52
przez Polanka
Fale dunaju kojarzą mi się z domem - babcia zawsze nam piekła to ciasto. U mnie fale dunaju były z brzoskwiniami, ale myślę, że wersja z wiśniami też jest pyszna.