Surówki moja zmora

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Surówki moja zmora

Postprzez kiszka » So lut 14 2009, 15:28

Kochane poratujcie.
Bardzo lubimy surówki. Kupuje je w sklepach ale wolałabym robić sama. niestety nie wiem jak. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Błagam o pomoc. Najbardziej interesują mnie proste łagodne i w miarę tanie surówki z kapusty.

Ps.

Czy kapustę białą, pekinke sie np parzy przed przygotowaniem, blanszuje czy kompletnie je się na surowo., czy sie zasala bo cos mi sie o uszy obiło??

wstyd sie przyznać, że jestem taka zielona.
Pozdr Kiszka
Obrazek
Avatar użytkownika
kiszka
 
Posty: 5600
Dołączył(a): Cz cze 24 2004, 00:00
Lokalizacja: Sanok

Re: Surówki moja zmora

Postprzez ania_trojaczki » So lut 14 2009, 18:14

kiszka a chodzi ci o takie typowe do obiadu ?

bo ja ci moge podac przepisy wieloskladnikowe :)

np.
pekinska
troche kukurydzy i np. fasoli czerwonej
bialy serek wiejski ;)
puszka tunczyka w sosie wlasnym


jesli jednoskladnikowa to ja czesto do obiadu daje salate lodowa (teraz niestety droga) posypuje przyprawa do salatek, sol, pieprz, ciut cukru, polewam delikatnie oliwa i mieszam
Małe przedszkolaki "Krasnalki" - Zuzia, Tomek, Maja (11.06.2003)
Obrazek
* * * Moje aukcje na Allegro - zapraszam :)
Avatar użytkownika
ania_trojaczki
 
Posty: 8641
Dołączył(a): Cz lip 28 2005, 00:00
Lokalizacja: * Wrocław * - * Moje dzieci to moje największe skarby ..... co tam brylanty *

Re: Surówki moja zmora

Postprzez malaladypank » So lut 14 2009, 23:32

kiszka - kapustę surową...białą kroisz i solisz aż puści sok,później mieszasz z innymi składnikami.pekińskiej nie trzeba morzyć ;)

z białej,to kroisz kapustę,marchewkę tarta,por,jabłko może być,do tego majonez lub oliwa co wolisz...

a z pekińskiej np. a kukurydza,papryką, oliwa z oliwek lub majonez... albo zwykły olej

marchew z jabłkiem utarta

seler z jabłkiem i śmietana

możesz tez z kapusty kiszonej zrobić...z marchwią tartą i oliwą
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
malaladypank
 
Posty: 11501
Dołączył(a): Wt gru 07 2004, 01:00
Lokalizacja: Leszno

Re: Surówki moja zmora

Postprzez Sylwiatko » N lut 15 2009, 09:59

Takie rzeczy jak kapusta biała,czerwona czy pekińska a nawet por solisz wsadzasz w miche ręce i ściskasz aby szybciej i zmiękła i puściła soki.
Potem jak kto woli...do czerwonej jabłko,cebula i ogórek kwaszony (jak ktoś lubi),oliwa,sól i pieprz jak ktoś lubi to mozna dodać ciut octu.Czerwoną kapuste można po pokrojeniu wrzucić na troche do wrzącej wody,ja akurat nie lubie.

Biała kapuste można robić na wiele sposobów,można dodać
ogórek w każdej postaci,pomidory,papryke,por,cebule,marchew,jabłko co ci wpadnie w ręce nawet koper lub natke i albo podajesz ze śmietaną lub oliwą z przyprawami.
Moje diabełki
Oskar ur.18.08.05.
Arletta ur.07.09.97.
Avatar użytkownika
Sylwiatko
 
Posty: 16522
Dołączył(a): Wt paź 04 2005, 00:00
Lokalizacja: wawa

Re: Surówki moja zmora

Postprzez justyna812 » N lut 15 2009, 11:14

kapusta pekinska, ser feta,pomidor,ziola,oliwa z oliwek :e_wink:

kapusta biala,jablko,marchewka,cytryna,sol,pieprz
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrazek
Avatar użytkownika
justyna812
 
Posty: 0
Dołączył(a): Wt lut 28 2006, 20:43

Re: Surówki moja zmora

Postprzez kiszka » N lut 15 2009, 11:41

o takie właśnie porady mi chodziło MLP i Sylwiatko , Aniu trojaczków ja za tuńczykiem stanowczo NIE, ale dziękuje :D :D

i więcej takich prostych połączeń :e_biggring: :e_biggring: :e_biggring:
Obrazek
Avatar użytkownika
kiszka
 
Posty: 5600
Dołączył(a): Cz cze 24 2004, 00:00
Lokalizacja: Sanok

Re: Surówki moja zmora

Postprzez justyna812 » N lut 15 2009, 16:28

[url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrazek
Avatar użytkownika
justyna812
 
Posty: 0
Dołączył(a): Wt lut 28 2006, 20:43

Re: Surówki moja zmora

Postprzez Sylwiatko » N lut 15 2009, 21:02

kiszka jak połaczysz warzywa to Twoja indywidualna ''wariacja'' nawet mozesz dodać rodzynki,winogrona czy mandarynke lub pomarańcza pokrojonego.
To od sosu zależy jak to wyjdzie w smaku.

Ja czesto łacze śmietane-majonez
śmietana-kethup
śmietana -musztadra
Do tego mozna dodać soku z cytryny,aby było kwaskowate lub ciut octu.
śmietana-majonez i czosnek
Mozna dodać curry lub papryke słodką.

Czesto robie oliwa,cytryna,czosnek i musztarda.Wiadomo musztarda francuska czy jakas np. z miodem da zupełnie inny smak sosu.
Zamiast musztardy można kupić zioła do sałatek lub dodac liście bazyli świerzej lub suszonej.To połaczenie dobre jest do sałaty zwykłej lub lodowej,szpinaku,sałaty rzymskiej czy kapusty pekińskiej.
Ja czesto kupuje w torebce w biedronce chociażby zestaw różnych sałat.Dodaje czasem pomidora i jakiegoś ogóraska.

Z moich ulubionych surowizn które najczesciej robie to sałata,oliwa,czosnek,mandarynki lub pomarańcz,musztarda i sok z cytryny.

Kapusta kwaszona,marchew starta,cebula,oliwa,sól,pieprz i cukier.

Kapusta biała,ogórek kwaszony i sos śmietana-majonez.

Buraki ugotowane starte,cytrynka,oliwa,jabłko starte i cebula.

Por,marchew,śmietana lub śmietana-majonez.Można dodać dla słodkości jabłko.

Sosy tez te gotowe w torebkach Knorr czasem kupuje.
Jak kupujesz gotowe sałatki to na opakowaniu masz warzywka wymienione które tam sa,można połaczenie zrobić podobne.
Moje diabełki
Oskar ur.18.08.05.
Arletta ur.07.09.97.
Avatar użytkownika
Sylwiatko
 
Posty: 16522
Dołączył(a): Wt paź 04 2005, 00:00
Lokalizacja: wawa

Re: Surówki moja zmora

Postprzez kiszka » N lut 15 2009, 21:12

:cmok21: :cmok21: :cmok21: :cmok21:
Obrazek
Avatar użytkownika
kiszka
 
Posty: 5600
Dołączył(a): Cz cze 24 2004, 00:00
Lokalizacja: Sanok


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 16 gości