Królik-co z niego zrobić ?

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez Hanuś* » N lut 15 2009, 10:39

Hej dziewczyny :)
Dostałam królika, całego którego rozłożyłam na części pierwsze :twisted: i zamroziłam :)
I na tym kończą się moje pomysły co z nim można zrobić... Proszę poratujcie mnie jakimiś pomysłami :D
Hanuś*
 
Posty: 2449
Dołączył(a): N mar 04 2007, 01:20

Re: Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez edunia » N lut 15 2009, 11:30

poskładaj i wypuść :lol: :e_wink:
http://www.zwyczajni-niezwyczajni.czo.pl Zapraszam serdecznie.
Avatar użytkownika
edunia
 
Posty: 490
Dołączył(a): So sie 18 2007, 23:11

Re: Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez maagda » N lut 15 2009, 13:56

hej ja królika dusze tak jak kurczka tzn przyprawiam obsmazam a potem podlewam woda i dusze jest pyszny i bardzo delikatny mojej niuni czesto dawalam bo to ponoc najlepsze mięsko dla dzieci
"Okaż dziecku trochę miłości, a odbierzesz w zamian znacznie więcej."
Avatar użytkownika
maagda
 
Posty: 56
Dołączył(a): Pn lip 16 2007, 11:36
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez Hanuś* » N lut 15 2009, 18:26

Magda dziękuję ;)
Edunia z chęcią bym to zrobiła bo ja go jeść bynajmniej nie będę :lol:
Martynka-11.09.2002
Zuzia- 23.05.2006
Hanuś*
 
Posty: 2449
Dołączył(a): N mar 04 2007, 01:20

Re: Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez malaladypank » N lut 15 2009, 20:15

ja zawsze Amelce to gotowałam zupki jarzynowe albo rosół na króliku i ona jadła to gotowane mięsko z zupy też
Teściowa moja smaży tak jak kurczaka...podobno pycha...ja nie jem,bo mam jakieś dziwne odczucia patrząc na takiego sprawionego królika :e_confused: nawet jak mamy królika,to ja go nie rozcinam,tylko mój mąż bo mnie odrzuca :|
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
malaladypank
 
Posty: 11501
Dołączył(a): Wt gru 07 2004, 01:00
Lokalizacja: Leszno

Re: Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez Hanuś* » N lut 15 2009, 21:03

Malaladypank mam te same odczucia co Ty.
I dziękuję za Wasze przepisy, będę się musiała jakoś przemóc i zrobić go dziewczynom :)
Martynka-11.09.2002
Zuzia- 23.05.2006
Hanuś*
 
Posty: 2449
Dołączył(a): N mar 04 2007, 01:20

Re: Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez Moya » Śr lut 18 2009, 00:43

Ja tez nie tknę królika :|.
Ale dzieciakom czasami robię.
Najprostszą a zarazem "podobno" najsmaczniejszą potrawą z królika jest królik w potrawce, robiony w ten sam sposób co kurczak w potrawce w śmietanowym sosie.

Ja najczęściej robię zupę, ale jak mam części piersiowe to mielę w maszynce i robię pulpety w sosie jarzynowym :).


A tu królik w potrawce

1 królik podzielony co najmniej na ćwiartki, włoszczyzna, ząbek czosnku, listek laurowy, pieprz, sól lub vegeta, mąka krupczataka, tłuste mleko, ziele angielskie,

Włoszczyznę, obraną włóż do garnka, dołóż listek laurowy, wsyp czubatą łyżeczkę soli lub półtorej łyżeczki vegety, 6 ziarenek angielskiego ziela, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku, całą cebulę i trochę innych ziółek jakie lubisz (ja bym dodał łyżkę majeranku). Zagotuj. Do wrzącego włóż kawałki królika i gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. Wyłów mięso warzywa, liść laur i ziele angielskie. Jedną marchewkę, jedną pietruszkę i rozgotowany por przetrzyj przez sitko lub zmiksuj i dodaj do wywaru. W małym rondelku zasmaż na łyżce masła 2 - 3 czubate łyżeczki mąki, bez rumienienia, nbajwyżej na lekko żółto. Zdejmij z ognia i rozprowadź w 3 - 4 łyżkach zimnego mleka, dodaj do wywaru, wymieszaj i całość zagotuj. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze trochę soku z cytryny i odrobinę miodu), włóż kawałki królika i mocno zagrzej w sosie. Podawaj z kluseczkami (raczej nieduże), ostatecznie z makaronem lub ziemniakami.
Obrazek
Obrazek

Prawa moich Dzieci:
* prawo do szacunku; * prawo do niepowodzeń i łez; * prawo do własności;
* prawo do radości; * prawo do niewiedzy; * prawo do upadków; * prawo do tajemnicy;
* prawo do wypowiadania swoich myśli i uczuć; * prawo do dnia dzisiejszego...</i>
Avatar użytkownika
Moya
 
Posty: 6419
Dołączył(a): So maja 14 2005, 00:00

Re: Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez Moya » Śr lut 18 2009, 00:43

Gulasz z królika po dziennikarsku

1 przodek i część zadnia królika (1,5 kg)
200 g suchej kiełbasy
50 g masła
50 g mąki
1 cebula
6 pieczarek
1 szklanka bulionu
1 kwaszony ogórek
sól, pieprz, papryka

Obrać mięso z przodka i części zadniej królika (resztę można
wykorzystać do gotowania zupy). Masło stopić w rondlu i obsmażyć
pokrajane w długie paski mięso. Podlać połową bulionu, gotować
do wyparowania wody. Włożyć cebulę i pieczarki pokrajane
w plasterki, dusić 2—3 minuty. Przyprószyć mąką, dodać pokrajaną
w paski kiełbasę, podlać bulionem, gotować 10 minut. Dodać
pokrajany w talarki ogórek, dusić 5 minut. Doprawić solą, pieprzem
i papryką do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty; rozrzedzić
wodą. Podawać z makaronem spaghetti lub frytkami, brokułami z wody
oraz marynowanymi grzybami leśnymi.

Kebab z królika po bułgarsku

Dojrzewanie:
przechowywanie w cebuli i czosnku lub zawijanie
w liście chrzanu i pokrzywy;

1 przodek i część zadnia z królika (1,5 kg)
mąka
50 ml oliwy
4 cebule
pieprz
1 liść laurowy
2 łyżki przecieru pomidorowego
300 ml czerwonego wytrawnego wina
mielona papryka
sól

Obrać mięso z przodka oraz zadniej części królika (resztę można
wykorzystać do gotowania zupy). Pokrajać w kawałki wielkości
orzecha włoskiego i oprószyć mąką. Wlać na patelnię oliwę, przed
jej zagotowaniem wrzucić mięso królika, zrumienić na jasnobrązowo.
Przelać zawartość do rondla, podlać wodą, dodać pokrajane w kost-
kę cebule. Podsypać mąką i dusić, aż cebula zrobi się różowa.
Dodać pieprz, rozkruszony w moździerzu liść laurowy, przecier
pomidorowy i wino. Dusić 20 minut uważając, aby kebab się nie
przypalił. Przecedzić. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku
solą i papryką. Włożyć mięso do sosu, ponownie zagotować.
Podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem, mizerią oraz
surówką z papryki.


Królik duszony faszerowany

Dojrzewanie:
bejcowanie lub przechowywanie w cebuli i czosnku:

1 młody królik
(2 kg)
1 wątróbka z królika
150 g słoniny
150 g cielęciny
4-5 łyżek tartej bułki
mleko
50 g masła
50 ml oliwy
250 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypiorek
mąka ziemniaczana

Połowę słoniny pokroić w długie cienkie paski. Tartą bułkę.
namoczyć w mleku. Pozostałą słoninę, cielęcinę, cebulę i wątróbkę
drobno posiekać nożem. Wymieszać z tartą bułką, osolić, dodać
pieprzu do smaku, łyżkę posiekanej natki i posiekany czosnek;
dokładnie wymieszać. Farszem nadziać tuszkę, zaszyć bawełnianai
nitką, obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać nitką i oprószyć mąką.
W brytfannie stopić masło, dodać oliwę. Włożyć tuszkę do obru-
mienienia. Podlać winem, dodać po łyżce posiekanej natki i szczy-
piorku. Dusić pod przykryciem 45 minut. Wyjąć mięso, zdjąć nitki,
pokrajać na porcje i ułożyć na ogniotrwałym półmisku. Sos prze-
trzeć przez sito (można dodać 2-3 łyżki wina), jeżeli jest za
rzadki, zagęścić mąką ziemniaczaną. Zalać mięso sosem i wsławić
na 10 minut do gorącego piekarnika.
Podawać z frytkami, zestawem surówek, kalafiorem z wody lub
brukselką pod beszamelem.


Królik duszony po fińsku

Dojrzewanie:
bejcowanie lub przechowywanie w cebuli i czosnku;

1 comber z królika (500 g)
6 plastrów bekonu
mąka
250 ml bulionu
50 g mąki
sól, pieprz, mielona papryka

Na patelni wysmażyć tłuszcz z pokrajanego w zapałkę bekonu,
wyjąć bekon, usmażyć na rumiano oproszone mąką filety z królika.
Przełożyć mięso i wytopiony bekon do rondla, podlać bulionem
i, dusić do miękkości. Z tłuszczu i mąki przygotować zasmażkę,
zaciągnąć sos spod królika zasmażką, doprawić do smaku solą,
mieloną papryką i pieprzem, zagotować. Dusić jeszcze kwadrans.
Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi lub frytkami, zesta-
wem surówek i ogórkiem konserwowym.

Królik duszony po cypryjsku

Dojrzewanie:
bejcowanie lub zawijanie w liście chrzanu i pokrzyw;

1 młody królik (2 kg)
300 g boczku
50 g masła
50 ml oliwy
250 ml czerwonego wytrawnego wina
cynamon
skórka z pomarańczy
150 g białej bułki
sól
mąka ziemniaczana

Bułkę pokrajać w plastry i przygotować grzanki. W rondlu sto-
pić masło i dodać oliwy. Tuszkę pokrajać na nieduże porcje, po-
solić, panierować w mące i odstawić na 30 minut w chłodne
miejsce. Wrzucić do rondla i dobrze przyrumienić. Boczek pokrajać
w paski, dodać do mięsa. Po 10 minutach wlać wino, dodać utartą
laskę cynamonu i otartą skórkę z jednej pomarańczy. Dusić pod
przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a włedy wyjąć, ułożyć na
grzankach i obłożyć boczkiem. Sos zagotować i osolić; jeżeli zbyt
rzadki, dodać mąki ziemniaczanej. Grzanki polać sosem tuż przed
podaniem.
Podawać z ryżem, sałatką z cykorii i pomidorami duszonymi
z kapustą włoską.

Królik duszony po belgradzku

Zalewa:
250 ml wytrawnego czerwonego wina
250 ml wody
100 ml soku z cytryny
2 ziarna pieprzu
1 liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej;

1 przodek i comber z królika (1,5 kg)
100 g słoniny
100 ml oliwy
mąka
skórka z cytryny
1 łyżka kaparów lub solonych nasion nasturcji
125 g śmietany
50 g mąki
sól pieprz

Mięso przygotować według przepisu na bejcowanie z zastoso-
waniem składu bejcy według powyższej receptury. Mięso wyjąć,
osuszyć i naszpikować schłodzoną słoniną, pokrajaną w słupki.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron,
osolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką. Pokrajać na 4-6 kawał-
ków, przełożyć do rondla i dolewając po 3-4 łyżki zalewy dusić
do miękkości. Wyjąć mięso, ułożyć na ogniotrwałym półmisku.
Do sosu dodać otartą skórkę z cytryny, pokrajane w ćwiartki
kapary lub nasiona nasturcji i śmietanę. Zagotować i dusić 10 minut.
Przetrzeć przez gęste siło. Jeżeli sos będzie za rzadki, zaciągnąć
mąką ziemniaczaną. Zalać mięso sosem i wsławić na 15 minut do
piekarnika.
Podawać z ziemniakami z wody, mizerią oraz surówką ze słod-
kiej kapusty.

Królik duszony po francusku

Dojrzewanie:
mogą być stosowane wszystkie sposoby;

1 przodek i comber z królika (1300 g)
100 g słoniny
sól
pieprz
mąka
50 ml oliwy
250 ml białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
50 g masła
50 g mąki

Rozgrzać oliwę na patelni. Tuszkę podzielić na 5—6 części,
osolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką. Obsmażyć na patelni
na rumiano. Przełożyć do rondla, zalać wodą (3—4 łyżki) i dusić
15 minut. Dodać wino i pokrajany czosnek; dusić, aż mięso będzie
miękkie. Wyjąć mięso, sos przetrzeć przez sito, zaciągnąć zasmażką
z masła i mąki.
Podawać z kluskami kładzionymi, frytkami, zestawem surówek
i sałatką z selerów naciowych.

Królik duszony po nicejsku

Dojrzewanie: mogą być stosowane wszystkie sposoby;

1 młody królik (2 kg)
125 ml oliwy
150 g wędzonego boczku
50 g masła
2 pęczki cebulek
125 ml białego wytrawnego wina • po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu i bazylii •
sól
cukier

Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę,
wrzucić tuszkę i przyrumienić. Dorzucić boczek, wytopić trochę
tłuszczu i odstawić do wystygnięcia. Cebulki obrać, opłukać, od-
krajać szczypior, zostawiając końcówki długości 4-6 cm. W rondlu
stopić masło, dodać cukier i cebulki. Gdy będą przyrumienione,
wlać wino, dodać przyprawy, sól i cukier do smaku, włożyć mięso
i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie.
Podawać z kluskami kładzionymi, sałatką z cykorii i kompotem
brzoskwiniowym.

Królik duszony po litewsku

Dojrzewanie: zalanie serwatką lub maślanką;

1 przodek i część zadnia z królika (1,3 kg)
mąka
50 g margaryny
50 g masła
50 g mąki
sól
pieprz
sok z cytryny

Na patelni stopić tłuszcz. Mięso podzielić na 6—8 części, osolić,
posypać pieprzem i oprószyć mąką. Obsmażyć na rumiano na
patelni. Przełożyć mięso do rondla, dodać pokrajane w plastry
cebule, podlać zalewą z serwatki lub maślanki. Dusić, aż mięso
będzie miękkie, podlewając kilkakrotnie zalewą. Wyjąć mięso,
ułożyć na ogniotrwałym półmisku, przetrzeć sos, osolić i dodać
pieprzu do smaku; zaciągnąć zasmażką z masła i mąki. Skropić
mięso sokiem z cytryny, zalać sosem i zapiekać 10-15 minut.
Podawać z domowym makaronem, surówką z kapusty słodkiej,
mizerią lub sałatką z pomidorów.

Królik duszony po hiszpańsku

Dojrzewanie:
zawijanie w liście chrzanu lub pokrzyw;
1 przodek i comber z królika (1,3 kg)
100 g smalcu
150 g bekonu
sól
pieprz
12 szalotek
mąka
125 ml wytrawnego czerwonego wina
1 liść laurowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki kakao w proszku
tymianek

Stopić na patelni smalec, dodać pokrajany w kostkę bekon i sma-
żyć, aż skwarki będą złociste. Skwarki wyjąć, na tłuszcz włożyć
mięso. Mięso podzielone na 6-8 porcji, osolone, posypane pie-
przem i oprószone mąką zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć
mięso do rondla, na tłuszczu zrumienić przekrojone na pół szalotki.
Wyjąć cebulki, przyrumienić pół łyżeczki mąki, przełożyć tłuszcz
i mąkę do rondla. Wlać wino i szklankę wody, włożyć królika,
dodać skwarki, natkę oraz utłuczone w moździerzu przyprawy.
Dusić 20 minut na wolnym ogniu. Orzechy utrzeć z proszkiem
kakaowym w makutrze na jednolitą masę, włożyć do duszonego
mięsa i dalej trzymać na ogniu, aż zmięknie.
Podawać z makaronem, surówką z cykorii lub z porów, sałatką
z jabłek i selera.
Obrazek
Obrazek

Prawa moich Dzieci:
* prawo do szacunku; * prawo do niepowodzeń i łez; * prawo do własności;
* prawo do radości; * prawo do niewiedzy; * prawo do upadków; * prawo do tajemnicy;
* prawo do wypowiadania swoich myśli i uczuć; * prawo do dnia dzisiejszego...</i>
Avatar użytkownika
Moya
 
Posty: 6419
Dołączył(a): So maja 14 2005, 00:00

Re: Królik-co z niego zrobić ?

Postprzez mikolajseo » Cz sty 20 2022, 23:44

mikolajseo
 
Posty: 514
Dołączył(a): Pt lip 07 2017, 23:54
Lokalizacja: Tczew


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 17 gości

cron