przez malaladypank » Śr lut 18 2009, 19:48
1 FAWORKI
0.5 kg maki,
6 zoltek,
6 lyzek gestej smietany,
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
lyzka spirytusu,
cukier puder do posypania z cukrem waniliowym
smalec do smażenia
2 FAWORKI
6 żółtek,
łyżka masła,
2 łyżki śmietany kwaśniej,
łyżeczka cukru pudru,
łyżka spirytusu.
1,5 szkol. maki
Jaja, masło (o temp. pokojowej) rozetrzeć, dodać śmietanę, puder i powoli wlac spirytus, taką mase wylac na mąke (1,5 szklanki). zagnieśc ciasto. Jak jest za wolne to podsypac mąki. Pobić wałkiem - resztę to wiesz jak, smaże na smalcu i wrzucam plasterki ziemniaka żeby się nie przypaliło.