fawroki

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

fawroki

Postprzez LucynaG » Śr lut 18 2009, 18:48

Kto zna przepis?
Lucyna & Julia 23-12-2003 & Maja 07-02-2007
Avatar użytkownika
LucynaG
 
Posty: 1849
Dołączył(a): Pt paź 31 2003, 01:00
Lokalizacja: okolice krakowa

Re: fawroki

Postprzez malaladypank » Śr lut 18 2009, 19:48

1 FAWORKI
0.5 kg maki,
6 zoltek,
6 lyzek gestej smietany,
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
lyzka spirytusu,
cukier puder do posypania z cukrem waniliowym

smalec do smażenia

2 FAWORKI
6 żółtek,
łyżka masła,
2 łyżki śmietany kwaśniej,
łyżeczka cukru pudru,
łyżka spirytusu.
1,5 szkol. maki

Jaja, masło (o temp. pokojowej) rozetrzeć, dodać śmietanę, puder i powoli wlac spirytus, taką mase wylac na mąke (1,5 szklanki). zagnieśc ciasto. Jak jest za wolne to podsypac mąki. Pobić wałkiem - resztę to wiesz jak, smaże na smalcu i wrzucam plasterki ziemniaka żeby się nie przypaliło.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
malaladypank
 
Posty: 11501
Dołączył(a): Wt gru 07 2004, 01:00
Lokalizacja: Leszno

Re: fawroki

Postprzez malaladypank » Śr lut 18 2009, 19:49

Faworki najlepszy przepis na świecie

Składniki:
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki kwaśnej śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Do mąki dodać sól, żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem, rozwałkować bardzo cienko. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej/smalec w garnku, smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Oczywiście posypać cukrem pudrem, tylko jak troszkę ostygną .

Przepis chyba z Wielkiego żarcia, zdaniem jedzących były OK.
Wycięłam też kilka misiaczków i serduszek i były fantastatyczne - nadęły się, gdzie trzeba
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
malaladypank
 
Posty: 11501
Dołączył(a): Wt gru 07 2004, 01:00
Lokalizacja: Leszno

Re: fawroki

Postprzez malaladypank » Śr lut 18 2009, 19:50

faworki

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu cukier puder

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem.
Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.

Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem.
Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.
Uwaga:
Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

pochodzi z forum Wielkie żarcie
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
malaladypank
 
Posty: 11501
Dołączył(a): Wt gru 07 2004, 01:00
Lokalizacja: Leszno

Re: fawroki

Postprzez OLA111 » Śr lut 18 2009, 20:58

no i szlak trafil moja diete//:) :lol: :lol: :lol:
OLA
Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
OLA111
 
Posty: 3512
Dołączył(a): Wt gru 27 2005, 17:17
Lokalizacja: UK

Re: fawroki

Postprzez mikolajseo » Cz sty 20 2022, 23:08

Dziekuje za przepis! Niedługo tłusty czwartek :)

https://www.uchwytylcd.eu/forum/member. ... le&uid=136
mikolajseo
 
Posty: 514
Dołączył(a): Pt lip 07 2017, 23:54
Lokalizacja: Tczew


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości