Pilaw perski

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Pilaw perski

Postprzez malaladypank » Wt mar 17 2009, 21:27

Pilaw perski

:arrow: Składniki
1,5 szklanki ryżu długoziarnistego,
0,8 kg baraniny lub wołowiny bez kości,
2 duże strąki słodkiej papryki,
0,5 kg cebuli,
duża główka czosnku,
3 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
1 łyżeczka mielonej kurkumy,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3 szklanki rosołu (może być wołowy z kostki, wtedy 2 kostki),
oliwa do smażenia,
sól lub Vegeta, pieprz.
:arrow: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać z oliwą, ogrzewać mieszając 3 - 4 min na małym ogniu. Zdjąć z ognia, poczekać aż zawartość przestanie skwierczeć. wsypać mieloną paprykę, dokładnie wymieszać.Zalać wrzącym rosołem, dodać kurkumę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować na najmniejszym ogniu pod pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu.
:arrow: Mięso pokroić na cienki paski, cebulę na dość grube półplasterki, paprykę na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Czosnek obrać. Mniejsze ząbki pozostawić w całości, większe pokroić wzdłuż na 2 - 3 części.
:arrow: Mięso wrzucić na patelnię na 3 łyżki rozgrzanej oliwy, przesmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, wsypać cebulę i czosnek. Dusić pod przykryciem dopóki mięso nie będzie półmiękkie. Wsypać pokrojone strąki papryki, dodać 1,5 łyżeczki soli lub 2 łyżeczki Vegety. Dusić do całkowitej miękkości mięsa, jeśli wytworzy się dużo sosu - odparować (sos nie powinien przykrywać zawartości).
:arrow: Mięso z warzywami przełożyć do garnka z ryżem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, ostrożnie podgrzać mieszając, aby się nie przypaliło.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
malaladypank
 
Posty: 11501
Dołączył(a): Wt gru 07 2004, 01:00
Lokalizacja: Leszno

Re: Pilaw perski

Postprzez mikolajseo » Cz sty 20 2022, 22:48

Bardzo dziękuję za przepis, wyszło cudowne :)

http://www.wikidot.com/user:info/symanj
mikolajseo
 
Posty: 514
Dołączył(a): Pt lip 07 2017, 23:54
Lokalizacja: Tczew


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 19 gości