Pilaw perski
Składniki
1,5 szklanki ryżu długoziarnistego,
0,8 kg baraniny lub wołowiny bez kości,
2 duże strąki słodkiej papryki,
0,5 kg cebuli,
duża główka czosnku,
3 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
1 łyżeczka mielonej kurkumy,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3 szklanki rosołu (może być wołowy z kostki, wtedy 2 kostki),
oliwa do smażenia,
sól lub Vegeta, pieprz.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać z oliwą, ogrzewać mieszając 3 - 4 min na małym ogniu. Zdjąć z ognia, poczekać aż zawartość przestanie skwierczeć. wsypać mieloną paprykę, dokładnie wymieszać.Zalać wrzącym rosołem, dodać kurkumę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować na najmniejszym ogniu pod pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu.
Mięso pokroić na cienki paski, cebulę na dość grube półplasterki, paprykę na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Czosnek obrać. Mniejsze ząbki pozostawić w całości, większe pokroić wzdłuż na 2 - 3 części.
Mięso wrzucić na patelnię na 3 łyżki rozgrzanej oliwy, przesmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, wsypać cebulę i czosnek. Dusić pod przykryciem dopóki mięso nie będzie półmiękkie. Wsypać pokrojone strąki papryki, dodać 1,5 łyżeczki soli lub 2 łyżeczki Vegety. Dusić do całkowitej miękkości mięsa, jeśli wytworzy się dużo sosu - odparować (sos nie powinien przykrywać zawartości).
Mięso z warzywami przełożyć do garnka z ryżem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, ostrożnie podgrzać mieszając, aby się nie przypaliło.