Drożdżówka - chałka

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Drożdżówka - chałka

Postprzez aneczka24 » Śr mar 18 2009, 15:56

macie może przepisik na łatwą drożdżówkę a'la chałka - taka bułka "warkocz" ? :D
tylko zeby nie była za bardzo skomplikowana 8)
przed awarią N - był taki prosty przepisik, że łyżką zamieszać i upiec :lol: :eusa_think:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
aneczka24
 
Posty: 561
Dołączył(a): N mar 26 2006, 12:14

Re: Drożdżówka - chałka

Postprzez joa133 » Śr mar 18 2009, 22:33

Aniu mam jutro podam,oki?
Julka (25.04.2006) & Sebastian (20.05.2008) & Łucja (05.02.2012) & Joa
Avatar użytkownika
joa133
 
Posty: 8329
Dołączył(a): Pn wrz 26 2005, 23:00
Lokalizacja: tam gdzie jestesm :-)

Re: Drożdżówka - chałka

Postprzez aneczka24 » Cz mar 19 2009, 08:14

joa133 napisał(a):Aniu mam jutro podam,oki?


OK :D poczekam!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
aneczka24
 
Posty: 561
Dołączył(a): N mar 26 2006, 12:14

Re: Drożdżówka - chałka

Postprzez johanar1 » Cz mar 19 2009, 13:05

Chałka
Składniki:- 40g drożdży,
- 550g mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,- duże jajo,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki wody (lub trochę więcej),
- 2-3 łyżki cukru,
-żółtko,
- mak lub sezam lub kruszonka jak kto woli :mrgreen:
Jak przyrządzić?Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
Uwagi:Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem.

-Jeśli chodzi o temperaturę pieczenia to ok 200 C jeśli chodzi o czas to zawsze piekłam na wyczucie jak widzę że się już lekko przyrumienia wyłączam piekarnik i zostawiam ją na chwilkę w piekarniku jak to się mówi żeby "doszła sama"
- Ja piekłam 20 min na 160 st i jest idealnie miękka


przepis wypróbowany przezemnie tylko dla mnie troche za mało cukru :e_biggring: ale przeciez możńa dosypać wg gustu
johanar1
 
Posty: 699
Dołączył(a): Cz kwi 05 2007, 11:24
Lokalizacja: zielony wierzchołek śląska

Re: Drożdżówka - chałka

Postprzez johanar1 » Cz mar 19 2009, 13:06

w sumie aneczka dobrze że przypomniałas bo dawno już nie piekłam chałeczki, trzebaby na jutro na śniadanko zrobić, :hid_sun:
johanar1
 
Posty: 699
Dołączył(a): Cz kwi 05 2007, 11:24
Lokalizacja: zielony wierzchołek śląska

Re: Drożdżówka - chałka

Postprzez Madzioza » Pt mar 20 2009, 21:49

Johanar normalnie ślina mi leci......................... :zjem: :zjem: :zjem:
Obrazek
Obrazek


Mój blog: Bukiet z liści
Avatar użytkownika
Madzioza
 
Posty: 8687
Dołączył(a): Pn kwi 12 2004, 23:00
Lokalizacja: Dziecko jest darem, jest cudem, całym wszechświatem skupionym w jednym ciepłym spojrzeniu...

Re: Drożdżówka - chałka

Postprzez aneczka24 » So mar 21 2009, 11:39

Johanar dzięki za przepisik. wypróbuje jak bede miała więcej czasu :kwiatek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
aneczka24
 
Posty: 561
Dołączył(a): N mar 26 2006, 12:14


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron