Chałka
Składniki:- 40g drożdży,
- 550g mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,- duże jajo,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki wody (lub trochę więcej),
- 2-3 łyżki cukru,
-żółtko,
- mak lub sezam lub kruszonka jak kto woli
Jak przyrządzić?Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
Uwagi:Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem.
-Jeśli chodzi o temperaturę pieczenia to ok 200 C jeśli chodzi o czas to zawsze piekłam na wyczucie jak widzę że się już lekko przyrumienia wyłączam piekarnik i zostawiam ją na chwilkę w piekarniku jak to się mówi żeby "doszła sama"
- Ja piekłam 20 min na 160 st i jest idealnie miękka
przepis wypróbowany przezemnie tylko dla mnie troche za mało cukru
ale przeciez możńa dosypać wg gustu