Usta Adama

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Usta Adama

Postprzez AgaO. » Pt mar 20 2009, 17:22

Składniki:
30 dag. biszkoptów okrągłych (ja kupuję Piecki-duża paczka)
powidła śliwkowe ( albo jak kto woli)
Ciasto:
margaryna
0,5 szkl. cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
6 jajek
1,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopty smarujemy powidłami, składamy razem i układamy na blasze rzędami.Margaryną, cukier, kakao, wodę gotujemy 5 min. i studzimy.Jajko i 5 żółtek, mąkę, proszek dodajemy do ostudzonego płynu i łączymy.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Ciastem zalewamy poukładane biszkopty i pieczemy ok. 35-40 min. w temp.180 stopni.
Krem:
1 budyń
0,5 litra mleka
6 łyżek cukru
3 żółtka
1 łyżka mąki
margaryna
Troszkę mleka odlewamy i rozcieramy w nim budyń, cukier, żółtka, mąkę.Resztę mleka gotujemy i wlewamy na nie płyn i gotujemy budyń.Po ostudzeniu, ucieramy z margaryna
Polewa:
0,5 margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany ( ja daję 18% Piątnicy)
1 łyżka żelatyny
Margarynę, cukier, kakao,śmietaną gotujemy.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do reszty.
Studzimy.
Przełożenie:
Ciasto-krem- polewa- odstawiamy w chłodne miejsce, żeby dobrze zastygło.
Polewa jest bardzo dobra, bo jest elastyczna, nawet bardzo schłodzona, ostatni robiłam ją do ciasta cappuccino,a zamiast kakao dałam kawę rozpuszczalną i troszkę więcej cukru, wyszła super.
Smacznego.
Może wydaje się pracochłonne, ale tylko tak wygląda , a jest bardzo smaczne.
Ola:24.08.2004
Mateuszek:6.05.2007
Avatar użytkownika
AgaO.
 
Posty: 86
Dołączył(a): Pn sty 16 2006, 00:16
Lokalizacja: mazowieckie


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron