Strona 1 z 1

Usta Adama

PostNapisane: Pt mar 20 2009, 17:22
przez AgaO.
Składniki:
30 dag. biszkoptów okrągłych (ja kupuję Piecki-duża paczka)
powidła śliwkowe ( albo jak kto woli)
Ciasto:
margaryna
0,5 szkl. cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
6 jajek
1,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopty smarujemy powidłami, składamy razem i układamy na blasze rzędami.Margaryną, cukier, kakao, wodę gotujemy 5 min. i studzimy.Jajko i 5 żółtek, mąkę, proszek dodajemy do ostudzonego płynu i łączymy.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Ciastem zalewamy poukładane biszkopty i pieczemy ok. 35-40 min. w temp.180 stopni.
Krem:
1 budyń
0,5 litra mleka
6 łyżek cukru
3 żółtka
1 łyżka mąki
margaryna
Troszkę mleka odlewamy i rozcieramy w nim budyń, cukier, żółtka, mąkę.Resztę mleka gotujemy i wlewamy na nie płyn i gotujemy budyń.Po ostudzeniu, ucieramy z margaryna
Polewa:
0,5 margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany ( ja daję 18% Piątnicy)
1 łyżka żelatyny
Margarynę, cukier, kakao,śmietaną gotujemy.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do reszty.
Studzimy.
Przełożenie:
Ciasto-krem- polewa- odstawiamy w chłodne miejsce, żeby dobrze zastygło.
Polewa jest bardzo dobra, bo jest elastyczna, nawet bardzo schłodzona, ostatni robiłam ją do ciasta cappuccino,a zamiast kakao dałam kawę rozpuszczalną i troszkę więcej cukru, wyszła super.
Smacznego.
Może wydaje się pracochłonne, ale tylko tak wygląda , a jest bardzo smaczne.

Re: Usta Adama

PostNapisane: Cz sty 20 2022, 23:57
przez mikolajseo
Nie słyszałem nigdy o takim przepisie

https://stylowi.pl/PanelePodlogowe