Hej.
Bardzo dlugo szukalam przepisu na sernik, tym bardziej, ze nie umiem i nie lubie poslugiwac sie zelatyna.
Bardzo polecam ten przepis, bo sernik wyszedl mi taki jaki ma byc. Oczywiscie modyfikowalam jego dodatki czyli rodzynki, spod itd wg. moich potrzeb. Galaretki tez mialam inne
Sernik na zimno z Rodzynkamiautor: foody.pl
180 g ciasteczek maślanych (lub ew. herbatników)
400 g serka homogenizowanego
1 l śmietany 36%
150 g rodzynek
50 g miękkiego masła
3 torebki cukru waniliowego
2 galaretki cytrynowej
1/4 l wody
4 łyżki cukru
4 łyżki soku z cytryny
mięta do podania
Opis przygotowania: 2h
Ciasteczka mielimy w mikserze i ucieramy razem z masłem na jednolitą masę. Dodajemy jedną torebkę cukru waniliowego. Powstałym ciastem wykładamy dno naszej formy. Rozpuścić galaretki w 1/4 l wody i zostawić do wystudzenia. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajmey odsączone rodzynki i dobrze mieszamy. Letnią galaretkę dodajemy do sera. Ubijamy zimną śmietanę na sztywno i łączymy do masy serowej Powstałą masą smarujemy spód z ciasteczek i chowamy do lodówki na około 2h. Podajemy z listkami mięty.