Pieguski
Składniki
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
2 szczypty soli
1/2 -1/4 łyżeczka sody (czuć ją, więc radzę dać mniej)
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka orzechów włoskich
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.
zrobiłam 4 rodzaje .. do jednych dałam czekoladę, do 2 wszystko (czekolada,orzechy,rodzynki) do 3 porcji czekolada +rodzynki, do 4poorcji czekolada +orzechy
smacznego