przez kahtex » Pn cze 26 2017, 10:56
Z gotowych słodyczy najgorsze są lizaki, ciągutki, landrynki, twarde cukierki – zawierają dużo cukru i niemal żadnych odżywczych składników, oblepiają zęby lub długo rozpuszczają się w buzi. Na tej słodkiej pożywce łatwo rozwijają się bakterie powodujące próchnicę. Także żelki, galaretki, drażetki, choć szybciej się je zjada, nie dostarczają wartościowych składników. Sklepowe cukierki zawierają substancje dodatkowe: sztuczne barwniki, konserwanty, a zamiast cukru często jakiś zamiennik, np. syrop glukozowo-fruktozowy, który ma związek z otyłością. Jeśli już chcesz podać dziecku słodycze, wybierz gorzką czekoladę (min. 70 proc. masy kakaowej). Są w niej pewne ilości magnezu, żelaza, cynku. Z gotowych słodyczy nie najgorsze są też sezamki, batoniki musli i z ziarnami. Warto czytać etykiety, bo niektóre słodycze wyglądające na zdrowe zawierają utwardzane tłuszcze roślinne, w tym dużo tłuszczów trans.