przez marzena » Śr gru 22 2004, 07:23
Nie widzialam przepisu na piersi z gruszkami, ale moze cos takiego:
Kurczak w ziolach
6 polowek piersi z kurczaka bez kosci i skory
½ szklanki białego wina
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka białego octu
2 lyzeczki suszonej bazylii
1 lyzeczka oregano
½ łyżeczki proszku cebulowego
2 zmielone zabki czosnku
W dużej misce ustawic gruba torebke zip lock. Włożyć do niej kurczaka, dodac wino, olej, ocet, bazylie, oregano, proszek cebulowy i czosnek. Zamknąć szczelnie torebke i obracac nia tak, żeby mieszanina przypraw dobrze pokryla mieso. Marynowac prze 5-24 godzin, trzymając w lodowce i od czasu do czasu odwracac torebke.
Nastepnie osaczyc kurczaka, zostawiając marynate. Ułożyć kurczaka na opiekaczu lub na nie podgrzanym ruszcie ułożonym na blasze w piekarniku z funkcja opiekacza. Posmarowac marynata. Piec w odległości 10-13 cm od źródła ciepla przez 20 minut lub az mieso delikatnie się zrumieni, często smarując marynata. Odwrocic kurczaka na druga strone i piec kolejne 5-15 minut, az mieso będzie miękkie i straci rozowy kolor.
wrocilam i znow tesknie....