Strona 1 z 2

Przepis na chlebek domowy

PostNapisane: Pn lut 23 2004, 23:45
przez kasia_j
Jest to przepis dziewczyny z innego forum. Mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko temu, że go tu wkleję. :D
Czytałam, że zainteresowanie chlebkiem jest wśród tutejszych Forumowiczek, więc "uszczęśliwam" tym przepisikiem :D :D

Składniki:

* 400g mąki pszennej (sugestia: coby chlebek wzbogacić można użyć 300 gramów mąki i 100 gramów płatków owsianych/siemienia lnianego/pestek słonecznika/dyni/drobno posiekanych orzechów, co dusza zapragnie; tyle że razem z mąką ma tego być 400 gramów)
* 3/4 kubka letniej wody
* 30 gramów świeżych drożdży
* łyżeczka cukru
* 3 łyżki oliwy lub oleju
* 2 łyżeczki soli

Algorytm postępowania:

1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dla początkujących polecam mieszanie w jakiejś maszynie, ja robię to ręcznie.

"Dla początkujących" punkt 1. podanego przepisu lepiej będzie rozbić na dokładniej opisane części:

- Wymieszanie mąki z solą, potem z wodą, olejem i ziarenkami/otrębami/siemieniem itp
- Wymieszanie drożdży z cukrem. Nie rozpuszczam drożdzy ani w wodzie ani w mleku, tylko w cukrze. Drożdze "rozpuszczają się" w cukrze!!!! Przez chwilę (w trakcie tego procesu) nie powinny miec kontaktu z solą!!!!!
- Połączenie wszystkich składników i wymieszanie wszystkiego bardzo dokładnie.

UWAGA! W czasie nagrzewania piekarnika ciasto zaczyna sobie rosnąć w naczyniu, w którym mieszaliśmy - to nic złego, taka jego natura. :)


2. Wymieszane dobrze składniki przełożyć do formy dowolnego kształtu; i znowu początkującym polecam keksówkę + papier do pieczenia.

3. Całość posmarować jajkiem, można posypać jakimiś ziarenkami.

4. I siup do nagrzanego do 150'C piekarnika.

5. A tam:
* Pierwsze 10 minut w temperaturze 150'C
* Po 10 minutach temperaturę podkręca się do 230'C i
piecze w zależności od "wydolności" piekarnika (przyda się wcześniej wypraktykowac czas nagrzewania - i tutaj przewagę mają osoby wcześniej cokolwiek piekące ;) - na przykład mój piekarnik jest niezły, więc piekę ok. 30 minut, ale moja koleżanka, od której ten przepis dostałam musi piec minimum 40 minut, bo ma beznadziejny piekarnik.

6. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, jak przy ciastach.

7. I... koniec!

Pozdrawiam!

PostNapisane: Wt lut 24 2004, 19:15
przez mila77
Co prawda talent do drożdżowych ciast mam znikomy (jedyny plus to tłustoczwartkowe pączki - naprawdę pyszne), ale chyba skuszę się na chlebek. Całość brzmi (czyt. smakuje znakomicie) - nie mogę się doczekać. Tylko mam jedno pytanie - ciasto nie musi wyrastać?
Pozdrawiam

PostNapisane: Wt lut 24 2004, 20:28
przez kasia_j
Mila wstawiłam dokładniej rozpisany punkt 1.
A ciasto rośnie tylko tyle ile trwa nagrzewanie piekarnika.:)

Pozdrawiam!

PostNapisane: So lut 28 2004, 10:53
przez mila77
Kasiu, dzięki za informacje:) dziś biorę się do pieczenia
ps. O wynikach poinformuję, chyba że nie będzie czym się chwalić..... :wink:
Pozdrawiamy

PostNapisane: So lut 28 2004, 17:04
przez mila77
KASIU! CHLEBEK JEST BOMBA!!!!
Dokonałam małej modyfikacji: zamiast ziarenek dodałam pokrojone na małe kawałeczki suszone śliwki. Jest pyszny - wszystkim polecam:)
pozdrowienia:)

PostNapisane: Pn mar 01 2004, 00:50
przez kasia_j
Milla, cieszę się, że Ci się udał :D

No, a teraz życzę smacznego!!!!!!!!!!!

Buziaki!

odp

PostNapisane: Wt mar 30 2004, 23:13
przez sylwiak
Nawet nie wiesz jak mnie ucieszylas tym przepisem.Mieszkam w Angli .Tutejszego chleba nie mozna nazwac inaczej niz- bez smakowa gabka.Moze Angolom smakowac bo nie znaja polskiego pieczywa. Dobry chleb jadlam ostatnio z Soho( jest tam piekarnia zatrudnia polskiego piekarza ). Niestety, to cala wyprawa na ta dzielnice. Chleb ,smakuje jak chleb ale oprocz 2 godzinnej wyprawy( w jedna strone) jest bardzo drogi .Malutka keksowka kosztuje 2 funty. Szkoda,ze dopiero teraz tu zajrzalam.Bije sie w piersi i jutro robie chlebus. Juz sie ciesze z serca dziekuje.Odwdzieczam sie innym przepisem.Ciasto chalwowe.Zadedykuje je dla ciebie i twojego slicznego synka .Jest pyszne.Robi tez wrazenie. Jest z nim troche zabawy ale warto .Moja rodzina mnie jeszcze bardziej pokochala po jego skosztowaniu.
Pozwolisz,ze umieszcze je w osobnym temacie,zeby i inne dziewczyny skorzystaly ale bedzie for you...
pozdrawiam serdecznie.
Sylwiak

PostNapisane: So kwi 03 2004, 11:56
przez kasia_j
Sylwia, mam nadzieję, że będzie Ci smakował chlebuś i chociaż troszkę przypomni Ci Polskę :D

Buziaki!

PostNapisane: Pn kwi 05 2004, 20:59
przez marzena
Kasiu wlasnie biore laptopa do kuchni i zabieram sie za pieczenie Twojego chlebka. Mam nadziej, ze bedzie nam bardzo smakowal, zwlaszcza, ze chleb tutaj jest okropny. Nie mozesz "trzymac"go w chlebaku, bo nastepnego dnia jest do wyrzucenia. Niestety zostaje lodówka. Uhhh

Ok lece. :)

PostNapisane: Wt kwi 06 2004, 20:03
przez marzena
Bardzo dobry chlebek. Dzieki za przepis Kasiu.

PostNapisane: Pt lut 04 2005, 00:53
przez kasia_j
:lol:

PostNapisane: Pt lut 04 2005, 21:16
przez BASIA12
Robie próbe generalna. Ciasto juz jest w piecu.Tak na prawde,to nigdy nie pomyslałabym,ze drozdze rozpuszczaja sie w cukrze.Jestescie niesamowite,dzieki.

PostNapisane: So lut 05 2005, 00:38
przez kasia_j
Basiu, napisz później czy się udał chlebek.


sciskam!

PostNapisane: So lut 05 2005, 01:33
przez BASIA12
Kasiu, pyszny.Dzięki,całuję Ciebie i Michałka.

PostNapisane: So lut 05 2005, 19:45
przez kasia_j
ciesze się Basiu :D
my róznież ściskamy mocno :D

PostNapisane: Pt lut 25 2005, 15:52
przez KasiaMJasia
Dzięki Kasiu za przepis.
Właśnie chlebek piecze się w piekarniku :) Troszkę mi chyba mało urósł...no ale pierwszy raz może nie wyjść idelany ;)
Pozdrawiam Serdeczniasko
Kasia

Obrazek

PostNapisane: Pt lut 25 2005, 16:07
przez KasiaMJasia
Jeszcze 15 min i wyciągam z piekarnika :)
Nieźle wygląda, nie?

[img]http://www.noworodek.pl/modules/coppermine/albums/userpics/15872/thumb_IMG_3237_1.JPG[img][/img]

PostNapisane: N wrz 18 2005, 01:22
przez kasia_j
:D

PostNapisane: Wt wrz 20 2005, 17:19
przez allusia
kasia_j jesteś kopalnią wspaniałych przepisów, dzięki już dawno szukałam przepisu na chlebek.dzisiaj będę piekła.

PostNapisane: Cz wrz 22 2005, 01:09
przez kasia_j
Allusia dziękuję :oops:
ale to dlatego, że bez przepisu to u mnie cienko z gotowaniem, a już nie wspominając o pieczeniu :oops:

PostNapisane: Cz wrz 22 2005, 01:11
przez kasia_j
No i mam nadzieję, że chlebek się uda i będize Ci smakował :D
czekam na wieści :D

buziaki dla Was

PostNapisane: Cz paź 06 2005, 18:48
przez mika17
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: [smilie=beksa.gif] [smilie=beksa.gif] [smilie=beksa.gif] [smilie=beksa.gif] [smilie=beksa.gif] :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: A ja nie umiem go upiec. Wczoraj wyszedł mi zakalec. Ciasto wcale nie urosło a już przy mieszaniu (zagniataniu) mialam wrażenie że wychodzi mi gnieciuch. Pomóżcie :!: :!: :!: :!: :!: Co zrobiłam nie tak :?: :?: :?: :?: :?:

PostNapisane: Śr paź 26 2005, 22:01
przez magiie
Chlebek Pychota!!!!!! Wyszedł Pierwsza Klasa choć nie jestem orłem kuchennym... :D Polecam Gorąco!!!!!!

PostNapisane: Wt kwi 11 2006, 01:34
przez kasia_j
:D

Re: Przepis na chlebek domowy

PostNapisane: Wt kwi 25 2006, 11:24
przez anetaza
kasia_j napisał(a):Jest to przepis dziewczyny z innego forum. Mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko temu, że go tu wkleję. :D
Czytałam, że zainteresowanie chlebkiem jest wśród tutejszych Forumowiczek, więc "uszczęśliwam" tym przepisikiem :D :D

Składniki:

* 400g mąki pszennej (sugestia: coby chlebek wzbogacić można użyć 300 gramów mąki i 100 gramów płatków owsianych/siemienia lnianego/pestek słonecznika/dyni/drobno posiekanych orzechów, co dusza zapragnie; tyle że razem z mąką ma tego być 400 gramów)
* 3/4 kubka letniej wody
* 30 gramów świeżych drożdży
* łyżeczka cukru
* 3 łyżki oliwy lub oleju
* 2 łyżeczki soli

Algorytm postępowania:

1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dla początkujących polecam mieszanie w jakiejś maszynie, ja robię to ręcznie.

"Dla początkujących" punkt 1. podanego przepisu lepiej będzie rozbić na dokładniej opisane części:

- Wymieszanie mąki z solą, potem z wodą, olejem i ziarenkami/otrębami/siemieniem itp
- Wymieszanie drożdży z cukrem. Nie rozpuszczam drożdzy ani w wodzie ani w mleku, tylko w cukrze. Drożdze "rozpuszczają się" w cukrze!!!! Przez chwilę (w trakcie tego procesu) nie powinny miec kontaktu z solą!!!!!
- Połączenie wszystkich składników i wymieszanie wszystkiego bardzo dokładnie.

UWAGA! W czasie nagrzewania piekarnika ciasto zaczyna sobie rosnąć w naczyniu, w którym mieszaliśmy - to nic złego, taka jego natura. :)


2. Wymieszane dobrze składniki przełożyć do formy dowolnego kształtu; i znowu początkującym polecam keksówkę + papier do pieczenia.

3. Całość posmarować jajkiem, można posypać jakimiś ziarenkami.

4. I siup do nagrzanego do 150'C piekarnika.

5. A tam:
* Pierwsze 10 minut w temperaturze 150'C
* Po 10 minutach temperaturę podkręca się do 230'C i
piecze w zależności od "wydolności" piekarnika (przyda się wcześniej wypraktykowac czas nagrzewania - i tutaj przewagę mają osoby wcześniej cokolwiek piekące ;) - na przykład mój piekarnik jest niezły, więc piekę ok. 30 minut, ale moja koleżanka, od której ten przepis dostałam musi piec minimum 40 minut, bo ma beznadziejny piekarnik.

6. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, jak przy ciastach.

7. I... koniec!

Pozdrawiam!



Dziś zrobiłam i palce lizać. Rewelacja moj mąż sie zajada.........super !!!!!

PostNapisane: Wt kwi 25 2006, 11:28
przez anetaza
Dziś zrobiłam i palce lizać. Rewelacja moj mąż sie zajada.........super !!!!!

PostNapisane: Cz kwi 27 2006, 00:45
przez mika17
widzę, że tylko ze mnie taki gamoń kulinarny :cry:

PostNapisane: Cz cze 01 2006, 00:26
przez kasia_j
mika17 napisał(a):widzę, że tylko ze mnie taki gamoń kulinarny :cry:


a tam od razu gamoń :D
może po prostu miałaś gorszy dzień :D

PostNapisane: Cz kwi 05 2007, 17:44
przez mama_Magda
podbijam sobie, bo będę próbować na święta chleb wg kasi i ten wg agi i boje się, ze zgubię przepis :oops:

PostNapisane: Wt gru 11 2007, 21:52
przez agamal26
:D