przez Sylwiatko » Wt paź 09 2007, 09:07
Matiasy zalać wodą i moczyć ok. 30 minut. Następnie odlać wodę, a matiasy pokroić w kostkę. Ziemniaki i czerwone buraki ugotować osobno w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę.
Tak przygotowane składniki układać następującymi warstwami: ziemniaki, matiasy, cebula, czerwone buraki i jajka.
Po ok. 7 łyżek majonezu i śmietany wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, a następnie wylać na poukładane warstwy. Wierzch posypać zieloną pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.
Gotowe śledzie włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
Inna wersja troszke.
Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, miękkie, obrać, utrzeć na tarce o dużych oczkach. Śledzie solone moczyć w mleku z wodą, przez 1 godzinę (jeśli są bardzo słone należy moczyć dłużej) po czym wyjąć, wypłukać lekko skropić cytryną, pokroić na paseczki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem, tak aby powstał gęsty sos. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w szklanej miseczce (nie mieszać!) w następującej kolejności: buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki, majonez, itd. Ostatnią warstwą sałatki zawsze muszą być jajka.
No i sałatka
Śledzie
ogórek kwaszony badź konserwowy
cebula
jabłko
śmietana
ocet
Moje diabełki
Oskar ur.18.08.05.
Arletta ur.07.09.97.