johanar1 napisał(a):przepis znalazłam w necie
700 g cukru pudru
100 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.
tort musi być posmarowany jakimś tłustym kremem, ja posmarowałam masłem rostartym z cukrem puderem, warto zostawoć troche tej masy żeby potem przykejac ozdoby
malaladypank napisał(a): Johanar - piękne te ozdóbki,szczególnie różyczki mi się podobają
Czy tą masę możesz przechowywać dłużej i nie twardnieje,że robiłaś nową??
A ja kupiłam w piątek dekorator do tortów (ten sprzęcik do wyciskania kremu lub śmietany na wierzchu;))
a z moim torcikiem walczę w przyszłą sobotę
johanar1 napisał(a): ... zamówiłam barwniki w żelu na alegro i są o niebo lepsze o tych w płynie, raz że sa wydajniejsze a dwa nie rozrzedzają ciasta.
grazynabud napisał(a):johanar1 napisał(a): ... zamówiłam barwniki w żelu na alegro i są o niebo lepsze o tych w płynie, raz że sa wydajniejsze a dwa nie rozrzedzają ciasta.
Johanar1 czy moglabym prosic i link osoby u ktorej kupilas na allegro te barwniki w żelu.
no w niedziele dopieroNICOLKA napisał(a):śliczniusi torcik...
MalaLady, a Twój gdzie????????
Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 46 gości