przez kahtex » Pn cze 26 2017, 10:57
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
Sposób przyrządzenia
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka natomiast mieszamy z cukrem, mlekiem i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w międzyczasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące ( około 2-3 minut).
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
Smacznego !!
Porada
Gofry ładnie rosną głównie dzięki dokładnemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z resztą składników.
Studzimy na kratce !!!!