Składniki :
1/2 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
6 zółtek
1/2 szklanki cukru
10 dag masła lub margaryny
1 kieliszek rumu lub spirytusu
szczypta soli
1/2 słoika marmolady
cukier puder
olej lub smalec do smażenia
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Drożdże ,łyżka cukru ,mleko i tyle mąki żeby zarobić rozczyn .Odstawić do wyrosnięcia ,dodać resztę cukru ,żółtka urabiać ciasto aż bedzie odchodziło od dłoni ,nastepnie dodac rozpuszczone masło ,sól ,rum -wyrobić pozostawić w ciepły miejscu do wyrosniecia ,nastepnie należy rozwałkowac ciasto i wykrawac szklanką kółka ,nadziewać marmoladą ,pozostawic do wyrośnięcia , paczki powinny podwoic swoja obietośc ,smażyć na gorącym ,głebokim tłuszczu. nastepnie wyłożyc na pergamin po ustygnięciu posypac cukrem pudrem