Szpinak

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Szpinak

Postprzez olciaa » Pt kwi 23 2010, 13:37

Nie mam pojęcia jak to się przyrządza. Szczerze mówiąc nawet nigdy nie jadłam szpinaku. Poratujcie mnie jakimiś przepisami proszę. :)
olciaa
 

Re: Szpinak

Postprzez anagas » Pt kwi 23 2010, 14:36

Ja szpinak baardzo lubię i robię np tak :
sam szpinak jeśli jest mrożony to na patelnie kładę i podlewam mlekiem duszę około 15 minut następnie robię białą zasmażkę i mieszam ze szpinakiem gotowe taki szinak jemy z jajkiem i ziemniaczkami nam smakuje ;)
Dla wybrednych czyli mój mąż robię zapiekankę
Składniki
szklanka ryżu
2 łyżki masła
żółty ser (ok 10 dag)
2 jajka
pęczek świeżego szpinaku (lub mrożony)
sól

Etapy przygotowania

Ryż gtujemy w/g przepisu na opakkowaniu
ser ucieramy na drobnej tarce
jaja gotujemy na twardo i siekamy na nie za małe kawałki
szpinak robimy w/g tego przepisu podstawowego który podałam na początku.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwami na przemiennie ryż i masę szpiankową jaja ser - zaczynając ryżem i kończąc warstwą sera.
Zapiekamy aż ser się rozstopi i będzie lejący.

Jeszcze robię rybe ze szpinakiem

składniki:
ryba
szpinak liście
ser żółty
bułka tarta
mleko
jajko
sól

ryby białe odciskam z wody podsmarzam na tuszczu bez niczego
nstępnie na górze układam plaster sera żółtego szpinak liść 2-3 szt i panieruję bułka tarta - jajko- bułka tarta
smażę na patelni z obu stron
Szczęśliwa środowa córeczka Majta 27.02.2002
Obrazek
marcowy 13 piątek 2009 urodzona niespodzianka - Lusinda
Dominika 18 tc ur zm 17 luty 2010
Obrazek
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6071918[/size]
Avatar użytkownika
anagas
 
Posty: 332
Dołączył(a): N lip 26 2009, 10:03

Re: Szpinak

Postprzez agamp » Pt kwi 23 2010, 20:43

ja robię sałatkę ze świeżego szpinaku z mozarellą i pomidorami, a do tego sos winegret albo czosnkowy
pycha ;)
Seamus
Avatar użytkownika
agamp
 
Posty: 10324
Dołączył(a): Śr wrz 15 2004, 00:00

Re: Szpinak

Postprzez joa133 » Pt kwi 23 2010, 21:12

opakowanie szpinaku rozmrażam

zagotowuję
dodaję po 10-15minutach

1ząbek czosnku
sok z cytryny (1łyżkę)
białą zasmażkę
szczyptę cukru i sól

musisz bardzo uważać co do soli,bo jak przesolisz szpinak już nie da się nic zrobić będzie słony..ja solę malutkimi ilościami (posolę i skosztuję) i znowu posolę... jak przesolisz to ratuje tylko dodanie szpinaku rozmrożonego, niedoprawionego

szpinak jemy do mięsa mielonego,do jajka
Julka (25.04.2006) & Sebastian (20.05.2008) & Łucja (05.02.2012) & Joa
Avatar użytkownika
joa133
 
Posty: 8329
Dołączył(a): Wt wrz 27 2005, 00:00
Lokalizacja: tam gdzie jestesm :-)

Re: Szpinak

Postprzez Yataya » Pt kwi 23 2010, 21:49

U mnie raczej wersje dietetyczne ;-)

Najczęściej świeży szpinak traktuję jak sałatę, tzn. umyte liście szpinaku szatkuję i polewam jogurtem śródziemnomorskim (z odrobiną soli i czosnku). Ewentualnie zamiast jogurtu dodaję oliwę z oliwek, pomidorki koktajlowe, mozzarella.

Mrożony wrzucam do rondla (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i doprawiam solą, pieprzem, cytryną (lub kwaskiem cytrynowym) i odrobiną cukru.

Przy szpinaku trzeba pamiętać, że bardzo łatwo jest przesadzic z jakąś przyprawą, więc trzeba dodawać wszystkiego po troszku i próbować.
POLECAM KLUB ZAKUPOWY http://www.mimomento.pl

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
Yataya
 
Posty: 3330
Dołączył(a): Wt sie 23 2005, 00:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Szpinak

Postprzez kokiam » So kwi 24 2010, 00:08

fajne przepisy podalyscie, wykorzystam.
dodaje swoj:
Szpinak (zamrozony) gotuje, dodajac sol, pieprz, moze byc odrobine soku z cytryny.
Boczek wędzony (ale surowy, nie parzony) kroje w kosteczke i podmazam
Makaron o ulubionym ksztalcie (dla mnie to penne) gotuje
Fete kroje w kosteczke

Na talerz klade makaron (goracy), na to szpinak (goracy), na to boczek (goracy), na to fete (zimna) :D . Koniec - pycha
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Hania 14.03.2006r. (*21 t.c.)
kokiam
 
Posty: 926
Dołączył(a): Wt sie 04 2009, 10:26

Re: Szpinak

Postprzez olciaa » N kwi 25 2010, 11:34

Dziękuję za przepisiki. W pierwszej kolejności to chyba wypróbuję przepis od kokiam. Aż ślinka cieknie na samą myśl o wędzonym boczku z makaronem. :D
olciaa
 

Re: Szpinak

Postprzez Anna M » Wt sie 17 2010, 11:17

Zupa krem ze szpinaku:

- opakowanie mrożonego szpinaku
- bulion warzywny
- śmietana
- czosnek
- odrobinę gałki muszkatołowej
- pieprz, sól

podsmaższ czosnek na maśle, dodajesz szpinaku, przesmażasz, dorzucasz do bulionu, gotujesz trochę, doprawiasz, blenderujesz, dodajesz na koniec śmietany i blenderujesz
Anna M
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt maja 25 2010, 12:51

Re: Szpinak

Postprzez arenika » Pn lis 07 2016, 10:37

Ja robię lazanię szpinakową z czosnkiem oczywiście, bo szpinak bez czosnku nie ma smaku. Zamiast sosu z mięsa przyrządzam masę szpinakową, sos beszamelowy i lazania palce lizać.
portal medyczny http://sanitera.pl
arenika
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt paź 25 2016, 12:04

Re: Szpinak

Postprzez kubelkasia » Wt gru 20 2016, 10:01

Mój ulubiony przepis to szpinak z makaronem :)
najpierw podsmażam szpinak na maśle z czosnkiem, potem go dobrze doprawiam solą i pieprzem. Jak woda odparuje to dodaje serek mascarpone. Gotuję makaron, czasami jeszcze jak mam kurczaka to go smażę i dodaję i dobrze pasują również pomidory suszone :)
kubelkasia
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt gru 20 2016, 09:38

Re: Szpinak

Postprzez stochkinga » Cz lut 02 2017, 15:06

Ja często daję sam szpinak jako dodatek do mięsa i ziemniaków lub kopytek. Smażę szpinak na maśle z czosnkiem i doprawiam pieprzem do smaku
stochkinga
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz lut 02 2017, 15:03

Re: Szpinak

Postprzez oliwia456 » Pn lut 06 2017, 15:44

Szpinak jest bardzo zdrowy i bogaty w żelazo, niestety większość ludzi nie przepada za nim, moim zdaniem wynika to w dużej mierze z tego, że nie wszyscy potrafią dobrze przyprawić szpinak. Jeżeli przyrządzam szpinak wiodącym dodatkiem do niego jest czosnek, u mnie furorę w domu robi zapiekana z makaronem, sosem serowym i szpinakiem! ;)
oliwia456
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt sty 31 2017, 14:17

Re: Szpinak

Postprzez paulinagor2 » Pt mar 03 2017, 16:33

ja najbardziej lubię nalesniki ze szpinakiem. Smaże szpinak z czosnkiem i jak odparuje to dodaję fetę
paulinagor2
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt mar 03 2017, 16:22

Re: Szpinak

Postprzez marta3333 » Wt mar 28 2017, 13:19

Również uwielbiam szpinak Co ciekawe to smak mi się zmienił na przestrzeni lat ponieważ jako dzizecko nie znosiłam potraw ze szpinakiem .A obecnie nie jestem w stanie wyobrazić sobie kuchni bez dodatku szpinaku.....
Szczególnie,ze mozna go zastosować do naprawdę wielu przepisów . Moge Wam polecić na przykład pasztet ze szpinaku z łososiem:
https://www.przepisy.pl/przepis/pasztet ... -i-lososia

Połlączenie jest ciekawe, nieco podobny do rolady łososiowej, chociaż moim zdaniem smaczniejszy. Pewnie zrobię na święta poniewaz jak przyrządziłam ostatnim razem na impreze rodzinną to odr razu zniknęło z talerza
Obrazek
Avatar użytkownika
marta3333
 
Posty: 464
Dołączył(a): Wt sty 24 2017, 13:53

Re: Szpinak

Postprzez michalmazur » Śr kwi 12 2017, 14:11

Uzywam szpinaku do makarony, ciasta francuskiego - jest bardzo smaczny pod warunkiem, że się go dobrze doprawi.



kliknij tu
michalmazur
 
Posty: 440
Dołączył(a): Śr kwi 12 2017, 09:30

Re: Szpinak

Postprzez miral89 » Pt wrz 08 2017, 17:50

Ja sadzę co roku szpinak i smakuje wszystkim doskonale. Sprawdza się pod wieloma względami.
Avatar użytkownika
miral89
 
Posty: 12
Dołączył(a): Wt wrz 05 2017, 21:31
Lokalizacja: Warszawa

Re: Szpinak

Postprzez katuszka » Śr wrz 20 2017, 11:31

Jako dziecko nie lubiłam szpinaku, ale teraz jestem fanatykiem :) Mój ulubiony przepis:

Porcja szpinaku (jedno opakowanie mrożone)
Marchewka z groszkiem pokrojona w kostkę (pół opakowania mrożonego)
Połowa opakowania fety odtłuszczonej
Zsiadłe mleko (ilość wg gustu i na oko)
Czosnek wg gustu

Wszystko prócz zsiadłego mleka mieszany razem i grzejemy aż do miękkości o do momentu w którym feta się rozpuści. Doprawiamy ziołami jakie lubimy (ja preferuję naprawdę maleńką ilość) i ostrą, czerwoną papryką (jeśli ktoś lubi pikantne dania). Wyłączmy kuchenkę, czekamy kilka minut aż danie się ostudzi, po czym wlewamy zsiadłe mleko, mieszamy dobrze i czekamy aż się wystudzi (w tym czasie wszystko się "przegryza" i wchłania, gęstnieje). Następnie można podgrzewać i podawać :).
katuszka
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr wrz 20 2017, 11:05

Re: Szpinak

Postprzez mariia001 » Pt paź 06 2017, 12:59

Ja uwielbiam szpinak. jest tyle różnych sposobów na które można go wykorzystać w kuchni :) Sprawdź w internecie i zacznij próbować :)
mariia001
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pt paź 06 2017, 12:54

Re: Szpinak

Postprzez misi3k » Pn paź 09 2017, 13:51

Szpinak posiada bardzo dużo żelaza i ogólnie jest bardzo zdrowy - https://pieknojestwtobie.com/szpinak-wl ... -odzywcze/ - dlatego też często staram się go dodawać do różnych dań np: makaron bez glutenu, kurczak, szpinak, śmietana i pieczarki ;)
misi3k
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt lut 28 2017, 15:13

Re: Szpinak

Postprzez youle » Pn paź 09 2017, 13:52

Mi od zawsze smakował szpinak, nawet jak byłam dzieckiem.
Gdy nad­szedł czas roz­rachun­ku po­liczyłem się z wrogami. umowa kupna sprzedaży samochodu
youle
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn paź 09 2017, 13:50

Re: Szpinak

Postprzez salamandiks4 » Wt paź 25 2022, 18:36

Poszukujecie eko opakowań dostosowanych do przechowywania żywności? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie na stronę naczynia jednorazowe ekologiczne Ja swoją firmę już zaopatrzyłam właśnie w ekologiczne sztućce, ekologiczne kubki, naczynia z trzciny cukrowej i ekologiczne słomki. Wam też polecam to zrobić.
salamandiks4
 
Posty: 1063
Dołączył(a): Pt paź 13 2017, 11:23


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 23 gości

cron