a jaki masz makaron? jaki kształt?
ja preferuję bezmięsne,mój R i Ami mięsne
BEZMIĘSNA gotuję makaron rurki na półtwardo
robię sos pomidorowo-ziołowy (ten co do pizzy)
do naczynia żaroodpornego wrzucam makaron,ten sos,puszkę pomidorów,puszkę fasoli czerwonej,ser żółty skrojony w kosteczkę i do piekarnika tak na 20-30 min. na 220 st.
MIĘSNA do żaroodpornego wkładam makaron
robię sos boloński: mięso mielone,czosnek,cebulka,marchew starta, fix KNORRa boloński
sos wylewam na makaron,na to ser żółty
Z TUŃCZYKIEM składniki:
makaron (0,4 kg) muszelki
1 duży przecier pomidorowy (niecały)
2 ząbki czosnku, szczypta bazylii, oregano, soli pieprzu
brokuły – 1 opakowanie ugotować
1 śmietana 0,25l. (18%), dodać szczyptę soli, żeby się nie zważyła
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
ser pleśniowy (20 dag)
ser żółty (30 dag)
Do przecieru dodać czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz (czosnek przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce).
W naczyniu żaroodpornym układać warstwy:
I. Przecier pomidorowy
II. Ugotowany makaron
III. Brokuły
IV. Makaron
V. Śmietana wymieszana z tuńczykiem i przyprawami
VI. Ser pleśniowy pokrojony w plasterki
VII. Ser żółty potarty
Zapiekać ok. 40 min. Dla mnie pychota
Z TUŃCZYKIEM II składniki:
- makaron (świderki, rurki lub kokardki),
- opakowanie 250g,
- gomułka białej mozzarelli.
Sos:
- duża cebula,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- serek topiony śmietankowy 50g,
- 3 łyżki gęstej śmietany co najmniej 12%,
- 5 łyżek utartego na grubych oczkach parmezanu lub innego twardego sera,
- czosnek 3-4 ząbki,
- sól, biały pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Makaron ugotować al dente. NIE PRZELEWAĆ ZIMNĄ WODĄ!!!!
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać tuńczyka wraz z sosem, śmietanę, serek topiony, parmezan
i zmiażdżony czosnek. Posypać solą, białym pieprzem, dodać natkę
i trzymać na wolnym ogniu ciągle mieszając aby sos zgęstniał.
Do żaroodpornego naczynia włożyć ugotowany makaron, zalać sosem
i wymieszać.
Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wstawić do nagrzanego
piekarnika na około 20 minut. Podawać jak mozzarella się rozpuści.
SMACZNEGO!!